Relatia dintre Romania si FMI poate fi comparata cu o nunta din interes, in care ambii parteneri sunt cu gandul mai mult la banii stransi la petrecere. Dupa patru ani, "casnicia" plina de promisiuni (in mare parte neonorate) risca sa se termine cu un adevarat scandal, iar cei doi "parteneri" au ajuns sa se gandeasca la "divort".
Intr-o tabara se afla Romania, o "doamna" care desi a promis ca va "slabi" ca sa fie mai atractiva (reforme structurale), ca va renunta la vicii (platile clientelare) si ca isi va reduce cheltuielile (privatizari, subventii), nu s-a tinut mai deloc de cuvant.
Fondul Monetar International, in rolul mirelui si “sponsorului” casniciei, a ajuns sa strambe din nas si pare sa nu mai aiba incredere in mariajul din interes, chiar daca a castigat bani buni din aceasta relatie (dobanzi, comisioane etc).
"Din moment ce ratezi mai multe tinte indicative, atunci banii care erau disponibili dupa a sasea evaluare nu ar mai putea fi trasi, desi acesta este un program preventiv, pana cand nu sunt aprobate cele trei derogari de la boardul FMI, adica in iunie", a declarat ieri “avocatul” mirelui, Erik de Vrijer, seful misiunii de evaluare a FMI, citat de DailyBusiness.ro.
Cu trei din cinci obiective cantitative ratate - deficitul bugetar pe cash, arieratele bugetului central si activele externe nete - dar si cu trei din cinci tinte indicative neindeplinite, respectiv cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autoritatilor locale si arieratele companiilor de stat, Executivul de la Bucuresti a fost nevoit sa ceara prea multe derogari de la board-ul FMI, fara a livra ceva consistent la schimb.
De Vrijer a explicat ca daca Romania nu indeplineste preconditiile asumate pana in iunie, atunci acordul va expira si nu va mai exista niciun fel de intelegere intre FMI si Romania.
M