Cu doi ani în urmă, egiptenii au răsturnat regimul dictatorial şi au sperat la o viaţă mai bună, dar frustrarea acumulată împotriva noii conduceri şi verdictele juridice controversate au iscat noi revolte violente.
CNN a explicat ce se află în spatele recentelor proteste din Egipt, izbucnite la aniversarea a doi ani de la Revoluţie.
Ce a determinat ultimele izbucniri violente în Egipt
Două evenimente aparent fără legătură.
Vineri, pe 25 ianuarie, s-au împlinit doi ani de la revoluţia egipteană din 2011. Protestatarii, supăraţi de ritmul lent al schimbărilor şi de unele măsuri luate de preşedintele Mohamed Morsi, s-au ciocnit cu susţinătorii noii conduceri şi cu poliţia, în două oraşe: Suez şi Ismailia. Cel puţin şapte oameni au fost ucişi în încăierările pentru care nu s-a ştiut imediat cine este responsabil.
Sâmbătă, un judecător a condamnat la moarte 21 de persoane din Port Said, pentru rolul pe care l-au avut într-o revoltă iscată la un meci de fotbal de anul trecut. Hotărârile judecătoreşti au dat naştere la noi ciocniri între forţele de securitate şi rudele condamnaţilor. În decursul a doar două zile, 38 de persoane, printre care şi poliţişti, au fost ucise în Port Said.
Numit în presa egipteană „masacrul de la Port Said“, protestul sportiv a izbucnit pe 1 februarie 2012, după ce jucătorii echipei Al-Masry din Port Said i-au învins pe cei de la Al-Ahly, Cairo, cu 3-1. Revolta a lăsat în urmă 74 de morţi şi 1.000 de răniţi. Fanii ambelor tabere au aruncat cu pietre şi cu scaune unii spre alţii şi nu a fost clar ce anume a stârnit incidentul: rivalitatea sportivă sau tulburările politice.
Povestea din spatele tensiunii dintre Port Said şi Cairo
Locuitorii din Port Said spun că nemulţumirea lor durează de şase decenii, pentru că s-au simţit trădaţi de forţele de securit