Comisia Europeană prezintă, miercuri 30 ianuarie, raportul pe Justiţiei. Reprezentanţii CE au declarat pentru gândul că raportul a analizat câte din cele 11 angajamente ale lui Victor Ponta faţă de forul european au fost respectate.
Guvernul susţine că toate cele 11 puncte au fost îndeplinite în totalitate.
Unul din punctele convenit de Ponta la Bruxelles a fost ca politicienii să respecte independenţa sistemului judiciar. Atacurile politicienilor la adresa judecătorilor şi procurorilor nu s-au diminuat în nici un fel în ultimele luni. O altă "poruncă" a fost şi aceea că politicienii nu vor critica public deciziile instanţelor, regulă pe care însuşi premierul a încălcat-o. Un alt angajament neonorat pe deplin a fost alegerea în mod transparent a unui procuror general şi a unui şef DNA care să aibe rezultate notabile.
Vezi mai jos care au fost cele 11 "porunci" pe care Ponta s-a angajat să le respecte şi cum au fost ele îndeplinite.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat pentru gândul că raportul MCV va fi prezentat miercuri, 30 ianuarie, de la ora 11:30. Reprezentantul CE a explicat că raportul va conţine două secţiuni: una în care va fi analizat modul în care România şi-a îndeplinit cele 11 angajamente convenite în vara anului trecut şi o altă parte în care vor fi analizate evoluţiile sietemului judiciar. "Va fi prezentată analiza CE privind cele 11 angajamente convenite în vară de premierul Ponta şi preşedintele Barosso, dar şi o analiză a benchmark-uri definite în MCV", a declarat pentru gândul Mark Gray. Premierul Victor Ponta a declarat că în opinia sa toate cele 11 puncte convenite cu CE au foste respectate în totalitate. De altfel Guvernul a emis un comunicat în care susţine că ficare din punctele solicitate de comisie au fost îndeplinite.
1. Respectarea indepedenţei Justiţiei de către p