Poţi deveni mediator pentru aproximativ 900 de euro
De la 1 februarie, cu excepţia cazurilor penale, medierea e obligatorie înainte de procesul în instanţă
Experţii evaluatori în mediere, Maria Belbiţă şi Mihaiu Constantin, reprezentanţi ai Asociaţiei Profesională a Mediatorilor, UZAMINT, au susţinut ieri o conferinţă de presă la Braşov, pentru a prezenta noile schimbări legislative care introduc medierea ca obligatorie de la 1 februarie 2013, dar şi condiţiile de acces în branşa mediatorilor. Astfel, este acceptat la cursul de certificare orice persoană care are studii superioare, nu neapărat juridice, şi o vechime în muncă de cel puţin 3 ani sau care a absolvit un program postuniversitar de nivel master în domeniu, acreditat conform legii şi avizat de Consiliul de Mediere, este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activităţi şi se bucură de o bună reputaţie, nefiind condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei.
Maria Belbiţă a spus că ea a participat la primul curs de formare în acest domeniu, în 2003, curs organizat de Ambasada SUA la Bucureşti. În total, atunci numărul celor ce s-au specializat în acest domeniu printr-un proiect pilot a fost de douăzeci de persoane, costurile fiind suportate de către Ambasadă.
Ulterior profesia s-a dezvoltat, iar acum se organizează cursuri de specializare, cu aproximativ 80 de ore de formare în programă, în toate judeţele din ţară. La Braşov se practică tarife între 3.800 şi 4.500 de lei, iar aceste diplome pot fi obţinute prin intermediul UZAMINT sau al unei alte asociaţii din Iaşi care are spaţii de curs închiriate în oraşul nostru.
4 milioane de procese pe an
În acest moment, în România, există 3.146 de mediatori, pentru care există acum un potenţial foarte mare. „În fi