Preţul salvării Oltchim este anularea creanţelor Electrica şi AVAS, în valoare de 400 de milioane de euro, companii deţinute de stat. Electrica este, la rândul său, într-o situaţie foarte proastă. Fără ştergerea datoriilor, ar urma însă falimentul
Mâine, Tribunalul Vâlcea ar urma să se pronunţe asupra insolvenţei Oltchim. În cazul aprobării procedurii, combinatului i se deschid mai multe căi de salvare, care nu vor fi însă neapărat favorabile creditorilor, statului şi implicit contribuabilului.
Primul pas pe care îl va propune administratorul judiciar al Oltchim va fi ştergerea datoriilor la companiile de stat Electrica şi AVAS, a spus pentru EVZ avocatul Gheorghe Piperea. Acesta coordonează firma Rominsolv, care face parte din consorţiul desemnat de stat ca administrator judiciar al Oltchim. Cumulat, creanţele reprezintă 400 de milioane de euro, la care se adaugă penalităţi de 200 de milioane de euro.
„Pentru a le şterge este nevoie de votul celor cinci creditori majori”, spune Piperea. Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei măsura nu creează probleme din punct de vedere al concurenţei. Rămâne de văzut însă dacă nici Comisia Europerană nu va avea nimic de obiectat. Planul de restructurare al Oltchim, la şase luni după ce primeşte banii de salvare
Aceasta ar fi a doua ştergere de datorii istorice la buget a unei companii de stat, în 2013, după ce s-a aprobat anularea datoriei de peste 800 de milioane de lei a CFR Marfă.
Cum Electrica are la rândul său nevoie de bani pentru eficientizare, lanţul salvării Oltchim se va stinge tot în buget, deci la contribuabili. Cu tot cu datorii, combinatul nu are însă nicio şansă de privatizare.
Angajaţii, subiect tabu
Chiar şi dacă s-ar şterge creanţele, privatizarea va fi extrem de dureroasă, a spus pentru EVZ un consultant în achiziţii.
Porcesul ar putea implic