După o domnie de 33 de ani, Regina Beatrix a Olandei, care joi împlineşte 75 de ani, a anunţat luni că va renunţa la tron, pentru că fiul Willem-Alexander, în vârstă de 45 de ani, este pregătit să preia acest rol.
Brusca abdicare a reginei Olandei în favoarea fiului ei a ridicat numeroase întrebări cu privire la posibilitatea ca şi Regina Marii Britanii să-i urmeze exemplul.
Regina Elisabeta a II-a are 86 de ani, iar fiul ei, prinţul Charles 64 de ani, însă sunt puţine şanse ca Marea Britanie să urmeze modelul Olandei. Anul trecut, Regina şi-a sărbătorit Jubileul de Diamant, marcând 60 de ani de conducere şi nu a existat nicio aluzie că ar dori să renunţe la tron în favoarea fiului său, comentează publicaţia canadiană „The Globe and Mail“.
În Olanda, Regina Beatrix urmează o tradiţie instaurată de predecesoarele sale, care au abdicat în favoarea generaţiei mai tinere. Astfel, ea a ajuns la tron în 1980, la vârsta de 42 de ani, după ce mama ei, regina Iulia, a abdicat în urma unor probleme psihice. De asemenea, bunica ei, Regina Wilhelmina, a abdicat în 1948, după o jumătate de secol de domnie.
Abdicările rămân, însă, destul de rare în Regatul Unit.
„Nu pretind că sunt un specialist al familiei Regale, dar am vorbit despre acest subiect cu destui politicieni, funcţionari şi cu alte persoane care au de-a face cu Regina, iar răspunsul lor a fost destul de clar: «Majestatea Sa nu va renunţa niciodată de bunăvoie la îndatoririle pe care le implică poziţia sa. Este datoria ei şi o va îndeplini până la capăt. Orice altceva va fi un adevărat şoc»“, a scris James Kirkup, editorul la publicaţia britanică „The Daily Telegraph“.
În iunie 2012, prim-ministrul britanic, David Cameron, a respins speculaţiile din presă, conform cărora Regina va renunţa la tron, iar succesiunea va sări o generaţie, până la fiul l