Reprezentantul Fondului Monetar Internaţional, Erik de Vrijerau, a declarat, marţi, la finalul vizitei de evaluare în România că deficitul bugetar al ţării a scăzut, iar pentru 2013 este aşteptată o creştere economică de 1.5%.
Erik de Vrijerau a explicat că 1,5% nu este o creştere economică suficientă, însă ea se justifică după o criză economică. El a subliniat că România a reuşit să atingă cea mai importantă ţintă stabilită cu FMI, scăderea "deficitului pe baza angajamentelor".
Citeşte şi Stolojan: FMI, CE şi BM au sugerat PDL să se realizeze consensul naţional asupra priorităţilor ţării
"La începutul lui 2012 a fost o iarnă grea care a dăunat grav economiei, a fost şi o recoltă proastă, dar şi implementarea reformelor şi aborbţia fondurilor europene nu a fost atât de rapidă. Progrese importante au fost înregistrate, deficitul bugetar a fost redus, iar acum România se găseşte aproape pe tarâm sigur", a declarat de Vrijerau.
Citeşte şi Scrisoarea FMI: Listare cu întârziere a Romgaz şi Hidroelectrica, CE Hunedoara posibil în insolvenţă
"Este necesară punerea temeliei unei creşteri economice mai importante (...).Credem că există posibilităţi pentru aceste creşteri. Guvernul poate să îşi intensifice eforturile de a căpăta finanţare de la Uniunea Europeană pentru proiecte infrastructură. Nu putem să contăm, însă, pe acest lucru pentru că de multe ori am fost dezamăgiţi de nivelul de ansorbţie", a precizat reprezentantul FMI.
El a afirmat că o sursă viabilă pentru o mai mare creştere economică ar fi investiţiile în energie şi transport.
"România are resurse energetice semnificative pe care le poate exploata (...), are o poziţie favorabilă şi dacă ai o bună infrastructură poţi atrage investiţii". Delegatie a Fondului Monetar International şi-a încheiat, marţi, vizita la Bucuresti, organizată pentru realiza a saptea si a opta evaluare