In multe state din Uniunea Europeana s-a decis pe parcursul ultimilor ani ca invatamantul obligatoriu sa inceapa cu un an mai devreme. Romania, tara care se bate cu pumnii in piept ca are un potential urias de copii supradotati, incearca sa franeze evolutia celor mici, cocolosindu-i cat mai mult la gradinita.
Cel putin asta reiese din reactiile balbaite ale actualilor capi (formali sau informali) ai Ministerului Educatiei.
Daca premierul Victor Ponta a pendulat in privinta clasei pregatitoare, fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu s-a pronuntat pentru mentinerea ei la gradinita, aducand argumente ce pot fi lesne catalogate ca populiste si politicianiste.
TV Ziare.com: Romania are de doua ori mai multi copii supradotati ca media globala
Actualul ministru al Educatiei, Remus Pricopie, nu a exprimat o opinie clara, in calitatea sa de conducator al sistemului de invatamant din Romania, anuntand ca se va pronunta public miercuri, dupa o consultare la nivel national cu parintii care (intamplator!) au in acest an copii care ar trebui inscrisi in clasa pregatitoare. De ce nu sunt consultati si cei ai caror copii vor trebui sa intre la anul, sau peste doi ani, sau peste 5 ani in clasa pregatitoare nu am inteles.
Cine va decide pana la urma ce se intampla cu clasa pregatitoare si in baza caror ratiuni ramane sa aflam in scurt timp. Ce stim cu siguranta este modul in care a fost abordat subiectul in celelalte state membre ale comunitatii europene.
Redam mai jos cateva fragmente dintr-un raport oficial al Comisiei Europene intitulat Date cheie privind educatia in Europa 2012 si publicat in februarie 2012 de Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura (EACEA P9 Eurydice), sub semnatura comisarului european pentru Educatie, Androulla Vassiliou.
Sunt copiii romani mai grei de