Clujul nu doarme şi crează cea mai lungă zi din an, în 21-22 iunie. De vineri până sâmbătă, în intervalul amintit, asociaţiile studenţeşti au fost provocate să propună evenimente care să garanteze că oraşul nu va aţipi nicio clipă în noaptea cu pricina. Acesta este primul experiment anunţat de asociaţia care a reuşit să aducă Clujului titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015.
Programul pe care s-a obţinut titulatura va fi îmbunătăţit anul acesta. În primă fază se va stabili structura care va pregăti evenimentele din 2015: o Federaţie formată din asociaţii studenţeşti şi instituţii publice, cu un birou permanent format din maxim 10 persoane, plus un coordonator al proiectului. În paralel se va atrage şi bugetul preconizat pentru evenimente, 5,5 milioane de euro, mai precis partea din sponsorizări.
Ţintele Cluj-Capitală Europeană a Tineretului 2015: 200.000 de persoane implicate în evenimentele de peste doi ani, atragerea a 700 de voluntari, creşterea cu 150% a numărului de tinerilor străini, atragerea a 25.000 de studenţi străini la Cluj, dar şi majorarea bugetului alocat de autorităţile publice pentru proiectele organizaţiilor de tineret, cu 150%.
Pregătirea şi managementul programului de Capitală Europeană a Tineretului va cădea în sarcina unei federaţii care se va constitui până la finalul lunii februarie şi va fi formată din organizaţii studenţeşti, asociaţii şi instituţii publice. Efectiv de coordonare se va ocupa un grup de lucru format din maxim 10 persoane, recrutate din rândul organizaţiilor partenere. De asemenea, va fi numit şi un director al Capitalei Europene a Tineretului Cluj-Napoca. Nominalizat pentru această poziţie este Vlad Pop, preşedintele Consorţiului Organizaţiilor Studenţeşti din Cluj, după cum a explicat Andras Farkas, şeful asociaţiei Grupul Pont, cel care a reuşit să aducă municipiului titulatura europeană. @N_