Murata, fiarta, prajita chiar, sfeca rosie poate fi gatita intr-o sumedenie de feluri. Si in aproape orice mod ai pregati-o, e plina de vitamine si minerale, avand proprietati la care nici nu te-ai fi gandit.
Astfel, conform Care2, banala sfecla rosie are capacitatea de a scadea presiunea arteriala, fapt demonstrat de un studiu realizat la Universitatea Regina Maria din Londra. O cercetare efectuata aici a aratat ca un pahar de suc de sfecla rosie pe zi este mai eficient in scaderea tensiunii arteriale decat medicamentele.
Desi nu ar trebui sa uiti de medicamente, poate ar trebui sa consumi o ceasca de astfel de suc sau sa-ti suplimentezi dieta cu aceasta leguma folositoare si in caz de angina si boli de inima.
Tot sfecla rosie este si anti-inflamatoare. Pentru a beneficia de calitatile ei, trebuie stors sucul din aceasta cat inca e cruda, pentru a nu se pierde un ingredient numit betaina, ce protejeaza atat de boli, cat si de procesul de imbatranire.
Aeeasi leguma mareste si rezistenta fizica, fapt demonstrat de un studiu realizat la Universitatea Exeter. Oamenii de stiinta care au derulat cercetarea au ajuns la concluzia ca alimentele care contin in mod natural nitrati, cum este si sfecla, maresc anduranta in timpul antrenamentelor. S-a aratat ca sfecla rosie imbunatateste rezistenta cu 16%. Se crede ca nitratii dilata vasele de sange si permit unei cantitati mai mari de oxigen sa ajunga la inima.
Tot sfecla rosie are si efecte anti-cancer. Un fitonutrient, proantocianidina, cea care da culoarea specifica legumei, este si un compus anti-cancer puternic.
Capacitatea sa de a imbunatati imunitatea nu poate fi pusa la indoiala, sfecla rosie fiind bogata in Vitamina C, si nici aceea de a preintampina defectele din nastere, aceasta din urma calitate fiind data de complexul de vitamine B continut, pri