Dacă Tribunalul Vâlcea va decide astăzi intrarea în procedura de organizare a combinatului Oltchim şi îl va numi pe Gheorghe Piperea administrator judiciar, avocatul va încerca o privatizare prin insolvenţă, nu înainte de a „curăţa“ compania.
Avocatul Gheorghe Piperea susţine că, în cazul în care Tribunalul Vâlcea l-ar numi administrator al companiei de stat Oltchim, ar încerca să pună în practică o privatizare prin insolvenţă. „Adică afacerea trece din mâinile statului, pachetul majoritar de 54,8%, în mâinile unui acţionar privat, poate fi chiar acţionarul minoritar sau asociaţia salariaţiilor“, a declarat Piperea pentru „Adevărul“.
Consiliul de Administraţie al Oltchim a aprobat săptămâna trecută depunerea la Tribunalul Vâlcea a cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă şi a nominalizat ca administratori judiciari Rominsolv, firmă controlată de avocatul Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului BDO.
Piperea exclude privatizarea cu strigare a combinatului chimic Oltchim, procedură aplicată şi eşuată la finele lunii septembrie 2012, când patronul de televiziune Dan Diaconescu a câştigat licitaţia, oferind cel mai bun preţ, dar nu a mai venit cu banii.
Avocatul spune că cea mai bună variantă pentru Oltchim ar fi ca partea funcţională a combinatului (active eficiente, contractele de muncă, contractele cu furnizorii) să fie separată de activele rele şi de datorii şi preluată de o companie sau de un vehicul special, „un fel de Oltchim 2“.
„În urma acestui transfer de afacere, partea funcţională poate fi preluată cu bani gheaţă sau cu 20-25% din valoare, diferenţa constituind bani împrumutaţi chiar de la băncile creditoare. La Oltchimul vechi rămân activele rele care se transformă în bani şi sunt ulterior achitate datoriile“, a explicat Piperea. Astfel, privatizarea