Ce l-a făcut pe Radu Orzaţă, reprezentantul PP-DD în Consiliul General al Capitalei, să renunţe la mandatul său de consilier de Bucureşti pentru a candida la funcţia de primar al Slatinei, ştiind din capul locului că nu are nicio şansă la alegerile parţiale din 3 februarie? Răspunsul trebuie căutat nu implicit în persoana acestuia, ci luând aminte la cine se ascunde, de fapt, în spatele său. Dacă, inexplicabil, un asemenea individ ar ajunge vreodată să ocupe funcţia de primar, Primăria Slatina ar intra sub controlul unor foşti ofiţeri KGB, astăzi importanţi oameni de afaceri cu interese economice în România. Iată de ce.
Deşi din declaraţia sa de avere lipsesc sursele veniturilor, care în 2011 au fost de ordinul zecilor de mii de euro, este bine de ştiut că Radu Orzaţă a ocupat diverse funcţii de conducere în imperiul economic Unicom-Group, controlat de Constantin Iavorski, fost ministru al Energiei în Republica Moldova şi fost general KGB (temutul Comitet al Securităţii Statului în Rusia comunistă).
Constantin Iavorski a lucrat, în trecut, pentru miliardarul rus Roman Abramovici, dar şi pentru oligarhul Boris Berezovski, un apropiat al serviciilor secrete ruse (FSB). Potrivit unui investigator american, Jeffrey Robinson, care a făcut documentări pe marginea crimei organizate ruse, la jumătatea anilor ’90, când Kremlinul a decis să privatizeze rafinăria OMSK Oil, controlată până atunci de stat, compania Sibneft, controlată de Abramovici şi vândută, în 2005, companiei Gazprom, a fost implicată într-un caz sinistru. Pentru că s-a opus vânzării acţiunilor deţinute de stat, directorul general de atunci al rafinăriei a sfârşit tragic, fiind găsit mort în apele unui râu. Acţiunile au fost cumpărate de Sibneft, iar vânzările de petrol s-au făcut printr-o companie din New-York, Belka Energy, şi prin compania Runicom, unde s-a şcolit în afaceri Constantin Iav