Romania trebuie sa ia masuri pentru a stimula cresterea economica, in acest an, dupa ce masurile de austeritate din trecut au dat rezultatul scontat, ducand la reducerea semnificativa a deficitului bugetar si a balantei deficitului de plati, a declarat, marti, seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Erik de Vrijer.
"Cresterea economica in 2012 a fost foarte scazuta, aproape de zero la suta. Noi credem ca, pentru 2013, cresterea va fi in jurul de 1,5%. Aceste cifre sunt relativ slabe. Asta din cauza faptului ca, dupa o criza financiara, dureaza mai mult pentru ca economia sa isi revina.
Partial, e din cauza crizei din zona euro. Partial, iernii din 2012, care a afectat grav economia. De asemenea, implementarea reformelor si absorbtia fondurilor europene nu au fost la fel de rapide, precum am estimat initial", a criticat Erik de Vrijer, intr-o conferinta de presa, sustinuta cu ocazia finalizarii misiunii de evaluare a acordului stand by de tip preventiv cu Romania.
Oficialul FMI nu a fost bland nici in punctarea tintelor pe care Romania le-a ratat, respectiv absorbtia fondurilor europene si privatizarea companiilor de stat.
De Vrijer a precizat ca, inainte de criza, a intrat foarte mult capital strain in economie, insa nu ne putem baza pe acest lucru cel putin urmatorii trei ani, din cauza crizei din zona euro. "Tara va trebui sa se bazeze pe fortele proprii", a avertizat el.
Acest lucru va fi dificil, avand in vedere ca, pe cash, Romania nu si-a atins tinta de deficit, potrivit lui de Vrijer.
Totusi, oficialul FMI a precizat faptul ca "raspunsul la criza financiara a fost o poveste de succes in Romania".
Este de ajuns sa atragem fonduri europene?
Una dintre resursele pe care Romania trebuie sa le acceseze in vederea obtinerii unei cresteri econo