* Privatizarea "CFR Marfă", oferta secundară pentru "Transgaz" şi selecţia intermediarului pentru "CE Oltenia", printre obiectivele care trebuie realizate
Acordul de tip preventiv pe care ţara noastră îl derulează cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) urmează să fie prelungit cu trei luni, evaluarea fiind programată să aibă loc la finele lunii iunie, prin votul acordat în Consiliul Director, a declarat şeful misiunii Fondului în România, Erik de Vrijer. Extensia ar urma să permită Guvernului să atingă obiectivele convenite, de privatizare a unor companii, listarea, primară sau secundară, a unor întreprinderi pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), precum şi implementarea managementului profesionist în cadrul unor firme de stat, a precizat domnia sa.
Printre obiectivele agreate se află selecţia unui investitor strategic pentru "CFR Marfă" şi încheierea acordului de vânzare-cumpărare cu aces-ta. De asemenea, ar trebui ca, până la data evaluării acordului, să aibă loc oferta publică secundară pentru 15% din acţiunile "Transgaz", precum şi selectarea companiei sau consorţiului care să intermedieze oferta publică iniţială pentru 15% din titlurile "Complexului Energetic Oltenia", a precizat Erik de Vrijer.
Oficialul FMI a explicat că s-a decis o prelungire de trei luni, în loc de două, aşa cum solicitase Guvernul la începutul misiunii, pentru ca Executivul să aibă suficient timp să aleagă investitorul strategic pentru "CFR Marfă".
În cazul în care ţara noastră nu va îndeplini ţintele stabilite, actualul acord va expira, ceea ce înseamnă că nu vom mai avea o înţelegere cu FMI.
Reprezentanţii instituţiei estimează că economia ţării noastre a stagnat anul trecut, în timp ce, pentru acest an, prognozează o creştere de 1,5%.
"După cum ştiţi, creşterea economică din 2012 a fost zero, după 2,2% în 2011. Credem că în 2013 creşterea va fi în jur de 1