Halterele par a fi, la prima vedere, un sport bărbătesc, dar nu este aşa. Constanţa a dat unele dintre cele mai valoroase halterofile nu numai din ţară, dar şi din Europa. Laura Pricop, campioană europeană şi naţională, este una dintre ele. Din păcate, a decis să se retragă deşi are doar 16 ani. În ciuda acestui fapt, Constanţa are pe cine să se bazeze la viitoarele întreceri, naţionale sau internaţionale. Secţia de haltere de la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru" este o adevărată fabrică de sportivi de performanţă, în ciuda faptului că nu sunt condiţii de pregătire dintre cele mai bune.
Angheluş Beşleagă, antrenorul de campioni
Selecţia este făcută de antrenorul Angheluş Beşleagă. „Acum sunt doar 4 copii din Constanţa, din peste 20 de sportivi care pot face performanţă. Toată secţia are peste 50 de elevi. Mulţi nu au viitor în haltere. Este greu să aduci copii la haltere. Mă rog de un prieten care are maşină şi merg pe la şcolile din judeţ, întreb profesorii de sport, mă mai uit şi eu", ne explică Angheluş Beşleagă.
Au furat barele şi le-au dus la fier vechi
A încercat să facă o sală în comuna sa natală, dar a rămas fără bare pentru că i-au fost furate. „Am încercat să fac o sală la Nisipari în 2007. A dat roade pentru că de acolo a venit Laura Pricop. Tot de acolo vine şi Ionela Broască, vicecampioană europeană şi ea. Mai este o fată care de la anul va avea şi ea un cuvânt de spus, Bianca Dumitrescu. Nu am fost însă sprijinit şi chiar mi-a fost spartă sala şi au furat fierul. Eu am dat pe o bară o mie de euro şi ei au dus-o la fier vechi unde au dat-o cu 20 de lei cel mai probabil", povesteşte antrenorul.
Greu fără bani
Dacă pentru majoritatea oamenilor sacoşa de la cumpărături este uneori o povară, pentru sportivele de la LPS 7-8 tone sunt un fleac. Aceasta este greutatea medie pe care o halterofilă o ridică la un ant