Martha Bibescu, scriitoare, om politic, o femeie răpitor de frumoasă, o inteligenţă strălucitoare, cum rar se nasc femei pe lumea aceasta.
Martha Bibescu, una dintre cele mai influente femei din România secolului al XX-lea, a fascinat.
A cunoscut (şi, poate, a şi învârtit pe degetele sale magice, de femeie genială) mari oameni politici ai vremii. A avut relaţii uimitoare în cercurile politice europene şi americane: Asquith, şeful partidului liberal din Marea Britanie, Ramsay Mc Donald, fost de mai multe ori prim-ministru al Angliei, i-a cunoscut pe Winston Churchill, Anthony Eden, Neville Chamberlain, iar Sir Samuel Hoare a fost oaspetele ei la Mogoşoaia (arăta Maria Brăescu în lucrarea sa de doctorat, în care a cercetat latura artistică a Marthei).
Precoce în tot, la vârsta de 16 ani, Martha se căsătorise cu prinţul George Bibescu (nepot direct al domnitorului George Bibescu), cel care i-a fost primul şi singurul soţ. Au avut o singură fiică, Valentina; au fost mai degrabă camarazi decât iubiţi, dar la moartea lui, în 1941, prinţesa a suferit foarte mult: “George – astăzi. La ora 10 şi 20. Agonia. Apoi moartea... Tot ce am scris despre tine în această zi, în care viaţa mea se sfârşeşte cu a ta, George...”. Între timp, multe iubiri trecuseră prin inima Marthei...
Martha Lahovary s-a născut la 28 ianuarie 1889 (există voci care spun că s-ar fi născut la 1886 sau 1890), la Bucureşti. Tatăl său, Ion Lahovary(1844-1915), un om politic marcant.
A fost mult timp, datorită calităţilor sale extraordinare, prietena Principesei Maria, viitoarea regină a României. Aceasta o admira sincer: “(...) Martha intrase în viaţă înţeleaptă de la început şi plină de ştiinţă. De copilă, Martha era un om în toată firea. Am cunoscut-o fetiţă, în primii ani după venirea mea în România, căci era între noi o diferenţă de zece ani. O poreclisem «pone