Schimbările bruşte de temperatură, hrana mai săracă în vitamine şi lipsa soarelui sunt doar câteva motive care determină o îmbolnăvire mai rapidă în anotimpul rece. Urmează sfaturile specialistului nostru, dr. Elena Mihai, dacă vrei să fii în formă toată iarna. Schimbările bruşte de temperatură, hrana mai săracă în vitamine şi lipsa soarelui sunt doar câteva motive care determină o îmbolnăvire mai rapidă în anotimpul rece. Urmează sfaturile specialistului nostru, dr. Elena Mihai, dacă vrei să fii în formă toată iarna.
1. Consumă multe legume şi fructe de sezon. Sunt pline de vitamine şi te ajută să-ţi încarci bateriile cu energie vie, benefică. Mizează pe dovlecei, varză, castane, sfeclă roşie, portocale, mere sau kiwi. Astfel, organismul tău va deveni mai rezistent la infecţii şi la frig.
2. Fă cât mai multă mişcare. Dimineaţa pune-ţi muşchii la treabă (sunt suficiente şi 5 minute) şi pe timpul zilei caută măcar să mergi pe jos sau să practici un sport. Du-te la patinoar, la săniuş sau la sală.
3. Expune-te la lumina naturală. Ieşi zilnic din casă. Chiar dacă soarele nu prea se arată, lumina lui tot străbate norii şi te ajută să scapi de depresia sezonieră.
4. Purifică-ţi bronhiile. Astfel, vei evita infecţiile specifice iernii. Fă inhalaţii de două ori pe săptămână cu uleiuri esenţiale de eucalipt, lavandă sau cimbru. Vaporii care se degajă îţi vor dezinfecta căile respiratorii şi vor ţine departe microbii.
5. Distrează-te. Nu te izola în casă doar pentru că e frig şi urât afară. Continuă să ieşi cu prietenii pentru a nu te cufunda în depresie. Invită-i la tine, mergi la ei la masă, amuzaţi-vă, petreceţi cât mai mult timp împreună.
6. Întăreşte-ţi sistemul imunitar. De trei ori pe săptămână bea suc de lămâie în care pune o linguriţă de miere. Adaugă zilnic în iaurtul de la micul dejun sau în cafea o linguriţă de miere. Vitamina C din l