Din martie se va introduce coplata în spitale, premierul Ponta punând accent pe faptul că va fi o sumă modică, de sub 10 lei
Dacă suma va fi atât de mică şi spitalele vor încasa foarte puţini bani efectul măsurii va tinde spre zero
Măsura ar putea descuraja o parte din internările gratuite dar ar putea crea
probleme la externările pacienţilor
Începând cu luna martie, pacienţii vor fi obligaţi să plătească la externare coplata pentru serviciile spitaliceşti, scopul introducerii acestei plăţi fiind reprezentat atât de limitarea internărilor nejustificate, cât şi de un control al costurilor, acolo unde cheltuielile sunt mai mari. Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat că suma cerută pacienţilor nu va fi mare, de mai puţin de 10 lei. Însă, dacă suma va fi atât de mică şi încăsarile făcute de spitale vor fi la fel de mici şi ar putea crea probleme la externare, îngreunând procesul care şi aşa este destul de birocratizat.
Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri, într-un comunicat de presă, că legislaţia în vigoare prevede implementarea mecanismului de coplată, conform Legii 220/2011 privind modificarea Legii 95/2006. "Această prevedere a făcut parte din condiţionalităţile discutate şi stabilite cu organismele internaţionale (FMI, BM şi CE), încă din anii precedenţi. La propunerea Ministerului Sănătăţii, FMI a acceptat introducerea unei coplăţi modice doar la nivelul spitalului, ca mecanism de control al internărilor nejustificate, fictive şi a raportărilor false", se arată în comunicatul citat, adăugându-se că această formă de coplată va fi aplicată numai în spitale, acolo unde şi costurile sunt mai mari.
Deşi măsura ar putea să nu aibă niciun efect din cele două propuse, introducerea coplăţii din luna martie nu va afecta pacienţii, întrucât sumele sunt mici.
"Introducerea coplăţii nu o să afecteze pacienţii, pentru că sumele sun