Înmormântarea este pentru unii o afacere profitabilă. Serviciile funerare oferite diferă de la caz la caz în funcţie de bugetul cumpărătorului. Numai în Focşani sunt aproximativ 50 de înmormântări într-o lună. Cei cu dare de mână îşi cumpără coşciuge din mahon sau stejar auriu.
Serviciile funerare sunt o afacere profitabilă din care unii, mai ales cei care se bucură de un loc strategic, reuşesc să trăiască cel puţin decent. Cheia succesului, spun ei, este să ai marfă pentru toate buzunarele şi să oferi şi servicii, nu doar obiectele necesare unei înmormântări. Pentru că este criză, aceştia fac oferte care mai de care mai avantajoase pentru familia care este nevoită să treacă prin acest moment dificil din viaţă. „Lumea se axează pe ce este mai ieftin, a scăzut puterea de cumpărare şi caută ce costă mai puţin. Noi oferim la un sicriu cumpărat şi un bonus, în funcţie de ce are nevoie fiecare. Un toiag, o coroniţă, un kilogram de lumânări. Pentru cei care fac cumpărături mai multe de la noi, oferim transportul gratuit în oraş de la domiciliu până la cimitir. În afara oraşului, preţul este la mica înţelegere”, ne-a declarat Margareta Popa, administratorul unei firme de Servicii Funerare din Focşani.
Cel mai ieftin sicriu costă 250 de lei, iar cel mai scump ajunge la 3.000 de lei. Dacă cel mai ieftin este din PAL, cel mai scump este fie din lemn de mahon, fie din stejar autentic, iar capacul este de fapt o uşă care se deschide de la jumătate. „Cel din mahon este făcut la Madrid, iar cele din stejar sunt făcute la fabricile de mobilă din Hunedoara sau Reşiţa, fabrici care s-au reprofilat pentru a supravieţui”, ne-a declarat Gabriel Bratu, administratorul unei alte firme din oraş.
Transportul cu maşina de la Servicii Funerare a „îngropat” dricul
Dacă în trecut, pentru transportul persoanei decedate de la domiciliu sau de la bise