Acordul cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială a ajuns într-un punct nevralgic. În timp ce premierul Victor Ponta rămâne un partizan al înţelegerii cu finanţatorii externi, aripa liberală a coaliţiei de guvernare a răbufnit ieri prin vocea preşedintelui Comisiei de buget din Camera deputaţiilor, Dan Radu Ruşanu, eminenţa cenuşie a PNL. Replica şefului delegaţiei FMI la Bucureşti, Erik de Vrijer, a fost însă una dură.
Dan Radu Ruşanu, vicepreşedinte al coaliţiei de Guvernare, a criticat dur FMI pentru măsurile de privatizare propuse şi pentru cum s-a derulat precedentul acord.
"Noi am mai facut privatizări, să nu spun sub presiunea, sun influenţa instituţiilor financiare internaţionale, care ne arată că nu au fost deloc avantajoase. Cu toate că se ştie ca statul este cel mai prost administrator, noi am făcut privatizări, dar nu s-au făcut investiţiile promise (...) la gaz, de exemplu, unde avem Gaz de France şi E.ON Gaz, nu s-au fãcut investiţiile promise“, a spus Ruşanu.
El a adăugat că serviciile sunt la fel de proaste ca înainte, când erau la stat, pentru că aceste companii au sacrificat investiţiile şi calitatea serviciilor pentru profituri şi au obţinut profituri cu două cifre. Liberalul a mai spus că monopolul de stat a fost înlocuit cu cel privat.
El a continuat să critice instituţia financiară internaţională pentru programul derulat începând cu 2009, arătând că s-a făcut o "greşeală enormă" în cadrul înţelegerii din urmă cu patru ani.
"Orice student la economie ştie că într-o perioadă de criză nu se cresc impozitele şi taxele. Creşterea TVA la 24% şi tăierea salariilor cu 25% nu puteau aduce creştere economică. Aceste măsuri nu au fost impuse de FMI, dar, citez: «Au fost acceptate de noi»", a completat Ruşanu.
În replică, şeful misiunii de evaluare a FM