Dependenta de tigari, dar si de droguri, este data de cortexul frontal, o zona critica pentru auto-control, arata un nou studiu.
Daca pana acum se credea ca pofta de tigari sau de droguri este dictata de mai multi factori, cum ar fi vederea "ispitei", faptul ca acestea sunt la indemana si lipsa de auto-control, oamenii de stiinta au descoperit ca de vina sunt si neuronii si sinapsele, in special din zone precum cortexul orbitofrontal si prefrontal. In unele cazuri, acestea reactioneaza exagerat stiind ca "ispita" este la indemana.
In cadrul unui experiment realizat la Southern California, s-a demonstrat ca, atunci cand voluntarii, fumatori, au vizionat clipuri in care alte persoane fumau si li s-a spus ca tigarile sunt la dispozitia lor dupa vizionare, in creierul lor se produceau schimbari care faceau ca nevoia de nicotina sa fie si mai mare. Asta, spre deosebire de voluntarii carora li s-a spus ca pot fuma doar peste 4 ore.
Exista o regiune in creier care da valoare anumitor tipuri de rasplate. Cand aceasta este insa dezactivata, cum s-a intamplat la un moment dat in experiment, si nevoia de o anumita substanta scade, relateaza LiveScience.
Blocarea acesteia face ca legatura dintre nevoia de o anumita substanta si stiinta ca aceasta exista, e la indemana, sa nu mai existe. E o descoperire care, pe viitor, ar putea fi folosita in sprijinul celor care vor sa renunte la viciu, se mentioneaza intr-un raport publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences.
Dependenta de tigari, dar si de droguri, este data de cortexul frontal, o zona critica pentru auto-control, arata un nou studiu.
Daca pana acum se credea ca pofta de tigari sau de droguri este dictata de mai multi factori, cum ar fi vederea "ispitei", faptul ca acestea sunt la indemana si lipsa de auto-control, oamenii de stiinta