După ce a delapidat aproape 600.000 de lei din încasările la întreţinere, administratorul unei asociaţii de proprietari din Craiova a ajuns să restituie debitul în rate de 50 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că îi va lua o mie de ani să returneze întreaga datorie. În tot acest timp, furnizorii percep penalităţi şi întocmesc dosare de executare silită pe adresa asociaţiei.
Cazurilor de delapidare de la asociaţiile de proprietari din Craiova sunt greu de rezolvat. În timp ce ancheta se derulează cu încetinitorul, foştii angajaţi prinşi cu mâna până la cot în încasările de la proprietari fie se fac nevăzuţi, fie îşi transferă bunurile altor persoane, fie şi-au făcut un calcul simplu şi urmează să plătească datoria cam într-o... mie de ani. Numai că, în tot acest timp, furnizorii nu stau cu mâinile în sân, adaugă penalităţi şi trec la executări silite.
Într-o astfel de situaţie este Asociaţia de Proprietari 13 Lăpuş-Argeş, dar şi Asociaţia de Locatari SO2 Craioviţa Nouă, unde foştii administratori sunt învinuiţi că şi-ar fi însuşit sume de ordinul sutelor de mii de lei. Sume pentru care acum asociaţiile sunt purtate prin instanţe de către furnizori sau pe la executorii judecătoreşti, fără să poată lua vreo măsură împotriva celor vinovaţi. „La asociaţia noastră s-a constatat că fostul administrator, Elena Stanciu, în urma a tot felul de nereguli, şi-ar fi însuşit sau nu a putut justifica lipsa din casierie a unei sume de aproximativ 600.000 de lei. Adică 282.277 de lei, sumă care figurează ca restanţă la întreţinere, 146.059 de lei - penalităţi, alţi 58.058 de lei - sume care s-au prescris la rândul lor, şi ele purtătoare de penalităţi. Oricum, la momentul la care s-a preluat casieria, noi figuram cu o restanţă de peste 667.000 de lei numai către furnizorul de căldură şi 54.233 de lei către Compania de Apă. Sumele sunt dovedite cu expertize contabile, iar t