289 de dascăli suceveni care aspiră la o carieră în învăţământ s-au înscris, la finele anului trecut, la examenul de obţinere a definitivatului. Examenul de definitivat este echivalentul primului grad didactic şi consfinţeşte statutul de profesor, după cel puţin un an de la intrarea în sistemul de învăţământ. Din totalul de aproape 300 de cadre didactice care s-au înscris pentru testare, majoritatea sunt învăţători (36), profesori de limba engleză (32), de educaţie fizică (29), educatori (28), profesori de limbă şi literatura română şi matematică (17). Examenul de definitivat constă în susţinerea a două inspecţii speciale la clasă şi o probă scrisă. Pentru a se putea prezenta la proba scrisă, care va avea loc la vară, candidaţii mai trebuie să aibă calificativul ”bine” sau „foarte bine” pentru anul şcolar în curs şi cel puţin media 8 la inspecţiile speciale.
Potrivit Metodologiei de organizare a examenului de definitivat, în acest an concursul se va desfăşura după reguli mult mai dure comparativ cu ceilalţi ani. În primul rând, media minimă de obţinere a definitivatului este 8, mai mare decât anul trecut, când a fost 7. Totodată, dacă un candidat nu reuşeste să obţină media 8 timp de şase ani, acesta va pierde dreptul de a mai susţine vreodată acest examen şi nu va putea fi angajat în învăţământ decât pe o perioadă determinată, ca debutant. Dacă promovează acest examen, cadrele didactice obţin dreptul a încheia un contract de muncă pe perioadă nedeterminată.
La fel ca anul trecut, supravegherea la examenul scris se va face atât de profesorii supraveghetori, dar şi de echipamente video. Lucrarea va fi redactată timp de patru ore.
Conform calendarului desfăşurării examenului naţional de definitivare în învăţământ, în perioada 10-15 februarie se vor elabora şi publica modele-cadru de subiecte şi bareme. Proba scrisă se va susţine pe 18 iulie, iar rez