Scris de Cristina Ghilea - Administraţia Domeniului Public SA (ADP) cere Consiliului local, care se va întruni joi în şedinţa ordinară a lunii ianuarie, aprobarea pentru „înstrăinarea unui număr de şapte lupi şi a unui număr de cinci porci metişi”.
Înstrăinarea animalelor înseamnă vânzare prin licitaţie a celor cinci porci „acuzaţi” că nu sunt exemplare reprezentative de mistreţ ci că sunt metişi ai porcului sălbatic cu porcul domestic. Pentru lupi, însă, acordul aleşilor locali este o pură formalitate: animalele au părăsit deja ţarcurile Grădinii Zoologice pentru spaţiile largi ale Rezervaţiei Zărneşti.
ADP îşi justifică cererea de înstrăinarea a exemplarelor prin „numărul mare de animale” care presupune cheltuieli mari cu hrana, medicamentele şi tratamentele dar şi prin „excedentul de animale pentru care nu se poate asigura cheltuielile şi spaţiul necesar(creindu-se o aglomerare a acestora)”. „O altă situaţie negativă o reprezintă animalele din specia porcului mistreţ unde, în urma unei examinări a rasei s-a constat că cinci exemplare nu prezintp semnele particulare ale rasei datorită încrucişărilor între porcul mistreţ şi porcul domestic”, se mai arată în raportul de specialitate care fundamentează proiectul de hotărâre locală.O comisie
„Locatare” mai vechi ai ZOO Oradea, exemplarele de porc a căror înstrăinare se propune acum sunt alese în urma evaluării făcute de o comisie din care au făcut parte reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, Asociaţei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi şi ai ADP. Specialiştii au constatat că porcii nu sunt exemplare reprezentative pentru specia „mistreţ”. „Fiind considerate animale domestice, vor fi scoase la licitaţie pentru vânzare, cum s-a procedat şi până acum în aceste situaţii”, spune Bimbo Zsuhai Tibor, în numele ZOO Oradea. Situaţia lupilor este deja rezolvată, spune acesta.
„Când a