Muzeul Naţional de Artă al României lansează o nouă serie de activităţi pentru public în cadrul expoziţiei Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, sub genericul Întâlnirea de joi.
Prima din aceste întâlniri are loc joi, 31 ianuarie 2013, de la ora 16.30 şi aduce faţă în faţă cu publicul echipa de curatori, restauratori, arhitecţi şi artişti multimedia care a contribuit la crearea expoziţiei Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, la o discuţie despre conceperea şi organizarea expoziţiei.
În cadrul Întâlnirilor de joi, Muzeul Naţional de Artă al României îşi propune să ofere publicului ocazia de a intra în dialog cu diverse personalităţi ale vieţii culturale, pornind de la piesele aflate în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului.
Joia aceasta publicul este invitat în culisele organizării expoziţiei, pentru a afla detalii inedite din munca specialiştilor care au colaborat la articularea proiectului, de la povestea restaurării frescelor recuperate de la Mănăstirea Argeşului, până la conceperea parcursului expoziţional, a scenografiei şi a materialelor multi-media prezente în expoziţie.
Participă: Emanuela Cernea, curator al expoziţiei (MNAR), prof. univ. dr. Oliviu Boldura (CERECS ART), arh. Liviu Constantinescu (director tehnic MNAR), arh. Cristina Constantin (ABRUPTARHITECTURA), Dilmana Yordanova (KOTKI visuals). Discuţia este moderată de Cristina Toma, specialist în educaţie muzeală (MNAR).
Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului reuneşte, în premieră, 31 din cele 35 de fragmente de frescă care s-au păstrat până astăzi din ansamblul decoraţiei murale al bisericii Mănăstirii Argeşului, ctitoria voievodului Neagoe Basarab.
Atribuite zugravului Dobromir din Târgovişte şi echipei sale, care finalizează pictura în 1526, frescele au fost extrase în 1882, în contextul restaurării bisericii sub coordonarea arh