Atâta vreme cât în diverse zone ale Orientului Mijlociu Extins există conflicte, instabilitate şi haos, interesele de securitate ale Occidentului sunt direct şi masiv ameninţate.
În Mali, ca şi în Afganistan, evoluţiile politico-strategice au acum două straturi distincte. La suprafaţă există un segment al realităţii care generează o oarecare cantitate de optimism: în Mali, ofensiva islamiştilor radicali pare a fi fost oprită, iar în Afganistan, afirmă documente oficiale occidentale, insurgenţa scade continuu în intensitate. Există însă şi un alt strat al realităţii, acela compus din elemente ignorate de mulţi comentatori şi care, luate împreună, conturează o perspectivă pe termen lung extrem de îngrijorătoare pentru întreg Orientul Mijlociu Extins, ca şi pentru lumea occidentală din care face parte şi România.
În Mali, după o ofensivă rapidă a islamiştilor veniţi dinspre nordul ţării, situaţia pare, conform unor relatări de presă, să se fi stabilizat întrucâtva. În ultimele zile, aviaţia de luptă franceză i-a lovit continuu pe rebeli, obligându-i să abandoneze înaintarea înspre capitala Bamako. Mai multe ţări din Uniunea Africană au început, la rândul lor, să trimită trupe în Mali, relatează Reuters. Aşa de exemplu, joia trecută, 160 de militari din Burkina Faso i-au înlocuit pe francezi în posturile de pază din preajma unui mare pod peste râul Niger. Intervenţia islamiştilor străini în Mali a fost condamnată şi de către înalţi clerici musulmani de la Bamako, care se declară în favoarea unei interpretări mai moderate a Coranului. În plus, există şi informaţii legate de faptul că au apărut fisuri în cadrul mişcării islamiste care are centrul de greutate în nordul statului Mali. Unii tuaregi par a fi interesaţi – cel puţin la nivel declarativ – de demararea unor negocieri cu occidentalii şi cu oficialităţile de la Bama