69 de persoane și-au pierdut viața. 39 dintre acestea erau ostatici, 29 erau răpitori islamiști. Trei extremiști au fost arestați. 685 de algerieni și 100 de cetățeni străini au fost eliberați sau au scăpat pe forțe proprii. Acesta este bilanțul în cifre al crizei ostaticilor din Algeria. Ce s-a întâmplat însă și care sunt dedesubturile acestei operațiuni?
Autoritățile algeriene au precizat că răpitorii ar fi extremiști islamici cu o proveniență extrem de diversă, incluzând țări precum Mauritania, Egipt, Tunisia, Mali, Nigeria, Algeria însăși și chiar Canada. Conform poliției algeriene, Mokhtar Belmokhtar, un cunoscut militant algerian, ar fi organizat atacul. Belmokhtar este un veteran din războiul afgano–sovietic din 1980 care s-ar fi separat de liderii mișcării Al Qaeda din Magrebul Islamic. Acum ar conduce o brigadă proprie cunoscută sub o varietate de denumiri. Premierul algerian a precizat că atacul din teren ar fi fost condus de un algerian, Amine Benchenab. Agențiile de știri din Mauritania, care au fost în legătură cu extremiștii în timpul operațiunii, îl dau lider pe Abdul Rahman al-Nigeri, un militant din Nigeria care s-a alăturat Grupului Salafist pentru Predici și Luptă.
În dimineața zilei de 16 ianuarie, trei vehicule de teren ale extremiștilor au atacat un convoi de autocare care îi transportau pe angajații uzinei din In Aménas la lucru. Escorta armată a convoiului a încercat să respingă atacul, dar un britanic și doi algerieni și-au pierdut viața. Autocarul din fruntea convoiului a reușit să ajungă la complexul petrolier, cel din spate și-a pierdut o roată și a rămas în apropierea cartierelor rezidențiale ale muncitorilor. Militanții și-au continuat drumul către uzină, unde au luat ostaticii. Erau înarmați cu aruncătoare de rachete și le-au spus ostaticilor că au minat întregul complex.
Complexul