Istorie: Incredibilele slăbiciuni ale celor de care a depins soarta lumii la mijlocul secolului trecut ne sunt prezentate în filmul „Vizita regelui la Hyde Park on Hudson“, cu Bill Murray şi Laura Linney.
Cronică de film
ll Franklin Delano Roosevelt (1882-1945), cel de-al 32-lea preşedinte al Statelor Unite şi unul dintre cei mai supraevaluaţi, a fost, după o expresie celebră, unul dintre acei mari „bolnavi care ne guvernează“. Incapabil să se deplaseze, paralizat în urma unei poliomielite contactate la 39 de ani, preşedintele era deja decrepit la data evenimentelor prezentate în acest film (1939), iar pe parcursul anilor de război sănătatea sa n-a făcut decât să se deterioreze. Este incredibil că americanii şi-au încredinţat destinele în anii de război unui astfel de om, FDR fiind singurul preşedinte american care – urmare a conjuncturii războiului – a fost ales de nu mai puţin de patru ori.
Democrat versus dictator
Meritele lui F.D. Roosevelt, dacă sunt, sunt mai degrabă în zona economică, prin relativul succes al politicii sale New Deal/ Noua Orientare. În timpul războiului, deciziile militare erau luate, din fericire, de responsabilii militari. Sunt avantajele unei democraţii: un megaloman complet ignorant în arta militară, precum Hitler, dar cu putere absolută de decizie, este marele vinovat pentru pierderea războiului de către Germania.
Documentele istorice ale conferinţei de la Teheran arată cum prea moalele Roosevelt, înconjurat de consilieri cu simpatii de stânga sau chiar comuniste, a fost o pradă uşoară pentru abilul Stalin, un dictator lipsit de scrupule. Se poate spune că Roosevelt este cel responsabil, alături de prim-ministrul britanic Winston Churchill, pentru cedarea Europei de Est în favoarea „ciumei“ sovietice.
Paraliticul şi bâlbâitul
În „Hyde Park on Hudson“, anul este 1939, iar evenimentul central