Anul trecut Direcția Generală a Finanțelor Publice Alba a încasat din executări silite ale persoanelor fizice și juridice nu mai puțin de 128,3 milioane de lei, cu 2,4 milioane mai mult decât în anul 2011. Cele 128 de milioane au fost încasate după cum urmează: somații – 83,6 milioane, popriri bănci – 43,2 milioane, popriri terți – 1,3 milioane și valorificare bunuri imobile – 70.000 lei. Contribuabilii mijlocii au fost executați penbtru 46 de milioane de lei, alte categorii de contribuabili pentru 76 de milioane, iar persoanele fizice pentru 5,7 milioane lei. De remarcat faptul că niciun mare contribuabil nu a fost executat silit în 2012. Pe de altă parte sumele executate în cazul persoanelor fizice a crescut de 4,8 milioane în 2011, la 5,7 milioane în 2012.
Finanțele acuză o acută lipsă de lichidităţi în conturile bancare poprite şi o lipsă a cererii pe piaţa de bunuri mobile şi imobile, în cazul somaţiilor unde procentul de încasări este de 65,17%, în cazul popririlor pe conturile bancare 33,71%, în cazul terţilor popriţi de 1,06% şi în cazul valorificărilor bunurilor mobile/imobile de 0,06%.
Principalele cauze care îngreunează activitatea de executare silită şi implicit creşterea volumului arieratelor sunt: societăţi care nu au venituri sau bunuri urmăribile; legislaţia permisivă privind înstrăinarea societăţilor care înregistrează obligaţii către bugetul consolidat al statului către administratori fictivi, sau cu sediul fictiv fără avizul administraţiilor financiare; lipsa de procedură invocată de avocaţii debitorilor şi acceptată de instanţele de judecată privind comunicarea actelor de executare silită (somaţii, procese verbale de sechestru, evaluări invitaţii de prezentare la sediul organelor de executare neonorate); radierea de către O.R.C. a societăţilor care înregistrează obligaţii restante ca urmare a schimbării domiciliului fiscal fără avizul/