Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, l-a avertizat pe ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, sa nu catalogheze salvarea Ciprului drept irelevanta.
In plus, oficialul a tinut sa precizeze ca un eventual esec va pune in pericol extinderea zonei euro, scrie cotidianul Der Spiegel.
La intalnirea ministrilor de Finante din Uniunea Europeana, Draghi a contrazis viziunea lui Schauble, conform careia Ciprul nu este "relevant", referindu-se la faptul ca falimentul acestuia nu va pune in pericol zona euro, per ansamblu.
Seful BCE a precizat ca aceasta apreciere ar trebui facuta de economisti, nu de avocati, precum Schauble.
Atat comisarul Olli Rehn, cat si presedintele Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling, impartasesc viziunea lui Draghi.
Acestia au evidentiat faptul ca doua cele mai mari banci cipriote au o larga retea de subsidiare prezente in Grecia, iar daca va aparea orice indoiala privind siguranta depozitelor detinute in aceste institutii financiare, atunci sistemul bancar elen va avea si el de suferit.
In plus, falimentul Ciprului va readuce in atentia investitorilor teama legata de destramarea zonei euro, care nu va fi deloc benefica.
Potrivit celor trei oficiali, in ultimele saptamani, toti indicatorii au aratat o imbunatatire a finantelor regiunii, in conditiile in care dobanzile la obligatiunile de stat ale Italiei si Spaniei s-au redus semnificativ, iar datoria detinuta de bancile centrale s-a micsorat.
Insa daca Cipru va intra in faliment, aceasta recuperare a zonei euro va fi pusa in pericol. In plus, un alt efect negativ ar fi faptul ca ar ingreuna reintoarcerea pe pietele financiare a Irlandei si Portugaliei.
Der Spiegel invoca si un motiv de ordin juridic: micul stat insular a contribuit la fondul de salvare