Din martie vom plăti parţial spitalizarea. Conform noului sistem de coplată fiecare pacient va plăti maxim zece lei la externarea din spital. Atât medicii, cât şi pacienţii sunt de părere că această măsură este una acceptabilă atât timp cât banii vor fi folosiţi pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale din spitale.
Conform reprezentanţilor guvernului, sistemul de coplată nu va fi aplicat în serviciile de urgenţă, în ambulatoriile de specialitate, la medicii de familie sau în cazul analizelor medicale. De asemenea, anumite categorii de asiguraţi vor fi scutiţi de plata acestei noi taxe.
„Începând cu 1 martie se va aplica coplata în spitale. Există legislaţie care reglementează mecanismul de coplată şi ne referim la Legea 220 din 2011 pentru modificarea Legii 95 din 2006 privind Reforma în domeniul Sănătăţii. Coplata va fi aplicată doar în spitale, unde costurile sunt mai mari, şi va fi achitată la externare. Coplata categoriilor exceptate prin lege, precum copiii, pensionarii cu venituri de până la 740 de lei pe lună, dar şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă aceştia nu realizează venituri”, a declarat Crina Grozav, purtător de cuvânt Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj.
Pacienţii spun că nu au de ales şi că vor plăti noua taxă, dar speră că banii lor să fie folosiţi pentru a creşte calitatea actului medical.
Cei care se aşteaptă să întâmpine o problemă o dată cu introducerea coplăţii sunt medicii de la Unitatea de Primire Urgenţe.
„Este posibil ca din cauza acestui sistem de coplată să crească numărul pacienţilor care se adresează serviciului nostru, tocmai pentru a evita să plătească această taxă la externare”, a declarat dr. Cristian Ursu, medic la UPU Cluj.
Plata se va face doar în spitale, la externare, şi numai o singură dată. Coplata a mai fost analizată de către organismele internaţionale în