La Lyon, capitala gastronomiei franceze şi mondiale, are loc marţi şi miercuri cel mai mare concurs de bucătari din lume. 24 de maeştri gastronomi veniţi din lumea întreagă, dar nu şi din România, calificaţi în finală se vor confrunta într-o competiţie descrisă drept "Jocurile olimpice ale gastronomiei".
Concursul, intitulat oficial "Bocuse d'or" după numele celebrului bucătar Paul Bocuse, are loc odată la doi ani, din 1987 încoace.
Finaliştii concursului internaţional "Bocuse d'or" au exact 5 ore şi 35 de minute la dispoziţie ca să arate ce pot face în bucătărie. Ce fac în tot acest timp? Mai întâi trebuie să-şi facă piaţa iar apoi să prezinte celor 14 membri ai juriului un preparat din carne, filet de vită irlandeză anul acesta, un fel din peşte - calcan şi homar bleu la această ediţie - plus trei garnituri de pregătit din ce se găseşte într-un "coş surpriză" pus la dispoziţie de organizatori.
Concursul se vrea a fi " un barometru al tendinţelor culinare şi un descoperitor de talente" se poate citi în prezentarea sa oficială făcută de marele Paul Bocuse, inventatorul competiţiei. Legendă vie a gastronomiei mondiale, unii îl descriu chiar ca pe un "Dumnezeu al profesiei", astăzi în vârstă de 87 de ani şi bolnav de Parkinson, Bocuse este considerat de mai toţi bucătarii prezenţi la Lyon ca un "tată spiritual".
În fapt, dacă astăzi se vorbeşte atât de mult despre gastronomie - e suficient să priveşti programele de televiziune ca să vezi câte emsiuni pe această temă există - acest lucru se datorează lui Paul Bocuse, un personaj care a ştiut să-i aducă laolaltă pe cei mai celebri bucătari. Totul se desfăşoară în faţa publicului reunit la Salonul internaţional de la Lyon - un fel de Davos al gastronomiei - iar ambianţa este electrizantă.
Farfuria care se decernează câştigătorului concursului odată la doi ani este realizată de cele