Criza prelungită din Egipt ar putea duce la o prăbuşire a statului. Avertismentul a venit din partea armatei egiptene, după ce populaţia din mai multe oraşe a decis să sfideze starea de urgenţă instituită de preşedinte şi a continuat protestele. Peste 50 de persoane au murit şi alte sute au fost rănite în violenţele din ultimele zile.
Tot mai multă presiune asupra preşedintelui islamist al Egiptului, Mohamed Morsi. Şeful Armatei, Abdel Fattah al-Sissi, l-a avertizat că actuala criză politică din Egipt poate duce la o prăbuşire a statului. "Provocările şi problemele politice, economice, sociale şi de securitate cu care se confruntă Egiptul în prezent constituie o ameninţare reală la adresa securităţii şi stabilităţii statului", a avertizat generalul al-Sissi. El a promis însă că armata va rămâne puternică şi unită.
Preşedintele Morsi a decis să impună starea de urgenţă şi interdicţii de circulaţie în trei oraşe, după violenţele ce au izbucnit ca urmare a condamnării la moarte a 21 de suporteri ai unui club de fotbal. Revoltele au continuat însă. Liderul de la Cairo nu prea avea de ales: starea de urgenţă a fost impusă în cele trei oraşe importante situate de-a lungul canalului Suez: Port Said, Suez şi Ismailia. Or, Egiptul, aflat aproape de faliment, nu îşi poate permite să piardă cele patru miliarde de dolari ce vin anual la buget din exploatarea Canalului Suez, comentează Le Point.
În ochii egiptenilor, însă, la doi ani după prăbuşirea regimului Mubarak, starea de urgenţă încă rimează cu dictatura. Mai mult, potrivit unui decret prezidenţial publicat luni, armata poate aresta şi interoga civili. Forţele armate sunt de altfel obligate să ajute Poliţia la menţinerea ordinii. Şi îşi vor păstra aceste noi atribuţii până la alegerile legislative, a căror dată nu a fost anunţată încă.
Între timp, Opoziţia egipteană cere demisia premierului şi