Pentru că de anul viitor sunt anunțate schimbări în politica acordării de certificate verzi, milionarii în euro se grăbesc să pună în funcțiune de anul acesta parcuri fotovoltaice pe sute de hectare. Numai în județul Sibiu sunt în diferite proceduri de avizare mai bine de 15 astfel de investiții. Sursa: juwi.co.uk
La finele lui 2011, un fond de investiții german anunța deschiderea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, cel de la Eggebek (Germania). Construit pe locul unui fost aeroport militar, parcul de 83 de MW acoperă 130 de ha. La începutul acestei luni, numai Primăria Șelimbăr a depus la Agenția de Mediu solicitarea aprobării unui plan urbanistic zonal în vederea construirii unui parc fotovoltaic pe nu mai puțin de 184 de ha. Oficial, terenul aflat în apropierea sensului giratoriu de la Veștem este, deocamdată, în pregătire pentru investitorii interesați, urmând a fi, cel mai probabil, scos la licitație cu destinația parc fotovoltaic.
Dimensiunile parcului de la Șelimbăr pălesc, însă, pe lângă cel pregătit într-un județ învecinat Sibiului, unde investițiile de sute de milioane de euro vizează amplasarea de panouri fotovoltaice pe mai bine de 300 de ha de teren.
Alte astfel de investiții mai sunt în curs de pregătire și în alte comune din Sibiu, cum ar fi Axente Sever (33 ha), Avrig (două parcuri pe 8,4 respectiv 15,6 ha), Bruiu (29 de ha) și lista poate continua.
”Aurul negru” e verde: certificatul verde
Explicația ”exploziei” de proiecte de investiții în parcuri fotovoltaice stă în facilitățile pe care Statul Român le oferă celor care produc energie electrică din surse regenerabile, așa-numitele ”certificate verzi”. Aceste certificate primite de la autoritățile române de producători pot fi ulterior valorificate printr-o bursă anume (cea de energie OPCOM), iar valoarea unuia este de minim 27 de euro și maxim 55 de