Vezi
Turnul lui Stefan, Bastionul Macelarilor sau mineritul sunt doar cateva dintre reperele care aduc aminte de orasul Baia Mare de altadata. Informatii pretioase referitoare la istoria orasului de pe malul raului Sasar au fost prezentate astazi, 29 ianuarie, in cadrul evenimentului “Baia Mare atunci, acum” initiat de Biblioteca Judeteana ”Petre Dulfu”. Elevi de la mai multe licee, dar si oameni de cultura din oras au participat la o lectie de istorie iesita din tipare.
Conform datelor istorice, orasul Baia Mare a fost atestat documentar in anul 1329, sub titulatura de ”Rivulus Dominarum”, care se traduce prin ”Raul Doamnelor”. Factorii principali care au contribuit la dezvoltarea si configurarea istorica a orasului au fost bogatia subsolului, dar si practicarea mineritului.
”Datorita activitatii de exploatare a minereurilor neferoase, dupa cum ne arata documentele emise in secolul al XIV-lea si in secolele urmatoare, Baia Mare a fost un oras bine organizat, cu o dezvoltare accelerata, fiind considerat in perioada respectiva una dintre cele mai bogate si prospere asezari urbane. Locuitorii beneficiau de numeroase libertati si privilegii, specifice unui oras liber regal”, a aratat seful sectiei Istorie a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, Marius Campeanu.
Importanta orasului Baia Mare din acea perioada este confirmata si de faptul ca negustori din alte tari veneau pentru a-si vinde produsele in perimetrul centrului vechi de acum , conform atestarilor documentare.
”Alaturi de reprezentantii breslelor mestesugaresti din oras, in perimetrul centrului vechi de atunci si de acum veneau pentru a-si vinde produsele numerosi negustori din Galitia, Dalmatia si Turcia, orasul Baia Mare fiind perceput drept o asezare prospera si un important centru mestesugaresc si comercial in vremea respectiva”, a spus Marius