Deşi, se credea iniţial că acest obicei poate perturba doar somnul, specialiştii avertizează că poate indica şi îngroşarea arterei carotide, fenomen care duce la apariţia hemoragiilor cerebrale, a accidentelor vasculare şi a infarcturilor.
Sforăitul este o problemă cu care se confruntă frecvent aproape un sfert dintre femei şi unul din 10 bărbaţi iar aproape jumătate din populaţie sforie ocazional, scrie doctorulzilei.ro.
O echipă de cercetători de la Univeristatea din Detroit a descoperit că persoanele care sforăie frecvent sunt mai predispuse îngroşării arterei carotide, responsabilă cu transportarea sângelui oxigenat către creier. Sforăitul poate determina şi rigidizarea arterelor, cauzând atacuri de cord, accidente şi hemoragii cerebrale.
,,Cercetarea noastră este o nouă dovadă că sforăitul nu este atât de benign cum se credea. Aşa că, data viitoare când nu vă puteţi odihni din cauza partenerului care sforăie, în loc să îl daţi afară din dormitor, sfătuiţi-l să meargă la un control medical”, explică medicul Robert Deeb
Doctoul Deeb şi colegii săi au studiat 54 de femei şi bărbaţi cu vârste între 18 şi 50 de ani.
Cercetătorii au descoperit ca straturile interioare ale pereților arteriali erau mult mai groase în cazul persoanelor care sforăie decât la celelalte persoane. Îngroșarea arterei poate fi cauzată de vibrațiile constante ale sforăitului, care duce la inflamaţie.
Oamenii de ştiinţă au de gând să efectueze pe viitor un studiu mai elaborat pentru a descoperi dacă persoanele care sforăie sunt mult mai predispuse atacurilor de cord şi accidentelor vasculare cerebrale.
“Sforăitul este mai mult decât o neplăcere și nu ar trebui să fie ignorat. Pacienții trebuie să solicite tratament ca şi în cazul altor factori de risc de boli cardiovasculare ca: apneea în somn sau hipertensiunea arterială ”, a mai adăugat doctorul.
De