La începutul aceste legislaturi, Institutul de Politici Publice a făcut un studiu asupra schimbărilor produse de controversatul sistem electoral folosit la alegerile parlamentare din 2012. Sursa: Răzvan Petrescu
Puţin peste jumătate dintre membrii actualului Parlament sunt la primul mandat (53%) faţă de 61% în 2008.
210 deputaţi şi 102 senatori nu au mai fost niciodată în Parlament.
5% din actualii parlamentari au mai fost deputaţi sau senatori în mandatele anterioare, fie între 2004-2008, fie între 2000-2004.
11 deputaţi din legislatura trecută sunt astăzi senatori, iar 8 senatori au ajuns deputaţi. După 5 mandate de deputat, Călin Popescu Tăriceanu (PNL) a câştigat primul său mandat ca senator în decembrie 2012, iar Cristian Sorin Dumitrescu (PSD) a revenit ca senator după ce a avut alte două plus încă 3 ca deputat.
18% din parlamentarii realeşi în 2012 au candidat în alte colegii din aceleaşi judeţe.
Din cei 202 deputaţi realeşi, 11 şi-au schimbat apartenenţa faţă de partidul alături de care candidau în 2008. (Laurențiu Chirvăsuță - de la PSD la UNPR, Georgică Dumitru - de la PDL la PC, Monica Maria Iacob -Ridzi - de la PDL la PP-DD, Constantin Mazilu - de la PSD la UNPR, Romeo-Florin Nicoară PNL la PP-DD, Dumitru Pardău de la PDL la PNL, Gheorghe Roman de la PDL la PSD, Valentin Rusu de la PDL la PNL, Valeriu Andrei Steriu de la PSD la UNPR, Ion Tabugan de la PNL la UNPR și Eugen-Constantin Uricec de la PDL la PSD).
Media de vârstă este mai scăzută la Camera Deputaţilor (48 de ani) decât la Senat (51 de ani), cel mai tânăr deputat fiind Elena Cătălina Ştefănescu, PSD, 25 de ani şi cel mai tânăr senator Cristian daniel Florian, PDL, 36 de ani.
Seniorii de vârstă sunt deputatul Dinu Giurescu, PC - 86 de ani si senatorul PC, Eugen Durbacă - 70 de ani.
Cele mai comune profesii ale parlamentarilo