O primă recomandare a Comisiei Europene vizează conduita demnitarilor acuzați de corupție. O regulă universală și de bun simț spune că aceștia ar trebui să demisioneze imediat din funcție după ce li s-au adus la cunoștință acuzațiile, lucru care în România se întâmplă extrem de rar.
”Miniştrii şi parlamentarii trebuie să fie un exemplu, aceştia trebuie să impună standarde, de exemplu să demisioneze când există rapoarte ale ANI sau ale DNA privind acuzaţii de incompatibilitate sau corupţie”, a susținut purtătorul de cuvânt al CE. Funcționarii acuzaţi de corupţie ar trebui să demisioneze, iar parlamentarii ar trebui să nu se mai ascundă în faţa anchetelor anticorupţie, mai spune spune CE Alte recomandări privesc accelerarea proceselor din instanțele din România, ar fi de preferat un aviz obligatoriu din partea CSM pentru candidaţii la funcţiile de procuror general şi, respectiv, de şef al DNA și de stabilirea unui termen limită pentru implementarea noilor coduri.
Lipsa de transparență, taxată exemplar
Din perspectiva Comisiei, propunerile ministrului justiției Mona Pivniceru pentru șefia DNA și a Parchetului General trebuiau respinse de șeful statului deoarece ”e important să fie numeroşi candidaţi competenţi, într-un proces liber, transparent, pentru a se oferi conducerea potrivită, cu încrederea publicului”, mai consideră Gray. O altă chestiune importantă privește spălarea de bani şi confiscarea averilor – unde ”există îngrijorare legată de statisticile reale ale mărimii acestor operaţiunilor” deoarece ”s-au făcut progrese limitate în acest domeniu”, a completat Mark Gray. Față de toate aceste neajunsuri, guvernul şi parlamentul au ocazia să rezolve problemele. Comisia va adopta un alt raport privind România înainte de sfârşitul anului.