Viena are 1,7 milioane locuitori si circa 4.600 de taxiuri. Bucurestiu are circa 1,6 milioane de locuitori si circa 10.000 de taxiuri. Desi atat regulamentul de functionare al taxiurilor din Viena, cat si cel din Bucuresti prevad aproape aceleasi lucruri, la noi inca exista masini fara aer conditionat, imputite, soferi nepoliticosi, care nu dau bon fiscal si refuza clientii care doresc curse mai scurte sau cer bani in plus. De ce la ei se poate si la noi nu? Acolo, taximetristii care incalca regulile primesc amenzi de pana la 3.000 de euro. La noi, amenzile sunt cuprinse intre 100 si 5.000 lei.
Vezi ce reguli trebuie sa respecte taximetristii din Viena si tarifele aprobate.
Viena
Potrivit informatiilor furnizate de Primaria din Viena la solicitarea HotNews.ro, activitatea de taxi este reglementata de Guvernatorul Landului Viena (Viena fiind oras si land, primarul Vienei este in acelasi timp si guvernatorul landului) prin Legea transportului ocazional de persoane (care se aplica la nivel federal), prin Regulamentul de funtionare al Landului Viena pentru taximetrie, masini de inchiriat si servicii transfer persoane (Wiener Landesbetriebsordnung) si prin Tariful Taximetrelor Vieneze (ultimele tarife sunt valabile din 10 februarie 2011).
In acest moment in Viena circula 4607 taxiuri. Pentru acestea, municipalitatea a amenajat 270 de statii de taxi care insumeaza 1700 de locuri de taxi. Tariful/ km este reglementat de Guvernatorul Landului Viena. Aproximativ 18 milioane de persoane calatoresc anual cu taxiul in Viena.
Care este tariful/km
Exista doua tarife: unul de zi si unul de noapte.
Tariful de zi valabil intre orele 6:00 si 23:00. Exista o taxa de baza/ taxa de pornire de 3,80 euro. La o distanta de pana la 4 km tariful este de 1,42 euro/km. Daca distanta este intre 4 si 9 km se taxeaza 1,08 euro/km, iar