Organizaţia neguvernamentală “Reporteri fără frontiere” publică un nou raport privind libertatea presei în lume. 179 de ţări sunt notate şi clasificate în funcţie de mai multe criterii, printre care pluralismul şi independenţa mediilor de informare, autocenzura şi starea infrastructurilor informatice.
Din acest tablou se desprinde faptul că printre primele 30 de ţări clasate se numără 16 state europene. Iar pe primele trei locuri în materie de libertate a presei, cu note maxime care emană din sintetizarea tuturor criteriilor, se află Finlanda, Olanda şi Norvegia. Pe ultimele locuri se află Eritreea, Coreea de Nord şi Turkmenistanul. În plutonul ţărilor în care libertatea presei este ameninţată se mai numără Siria, Somalia, Iran, China, Vietnam, Cuba, Sudan şi Yemen.
În general acest tip de raport nu aduce mari surprize, dar pune în lumină unele tendinţe. Rusia, de exemplu, faţă de clasificarea precedentă, a pierdut 6 puncte, şi se situează acum pe locul 148.
În cadrul Uniunii Europene, două cazuri sunt relativ grave: Ungaria a pierdut 16 puncte în clasament şi apare pe locul 56, iar Grecia a pierdut 14 puncte şi apare pe locul 48.
În China situaţia presei nu se ameliorează deloc, numeroşi jurnalişti şi internauţi se află în închisoare iar internetul este cenzurat. Şi tot în Asia, India pierde 9 trepte fiind acum situată pe locul 140, cel mai slab nivel din 2002 încoace.
Turcia afişează şi ea un tablou îngrijorător, pe poziţia 154 unde se află, după ce a fost descalificată cu 6 trepte. În raport se spune că Turcia menţine în închisori un număr record de jurnalişti, în special pe cei care critică politica Ankarei faţă de comunitatea kurdă de 20 de milioane de persoane. Turcia a încercat practic tot felul de strategii faţă de această comunitate: asimilarea forţată, represiunea, marginalizarea, interdicţiile de tot felul... Nici un rez