Agricultura Clujului se află într-o situaţie îngrijorătoare. Mai mult de o treime din suprafaţa terenului arabil din judeţ este nelucrată şi doar în comuna Apahida, cunoscută altădată pentru legumele cu care aproviziona din belşug municipiul Cluj-Napoca, mai mult de jumătate din cele 900 de hectare de teren arabil sunt abandonate de ţăranii din zonă.
Oamenii se plâng că sunt prea bătrâni şi nu au bani pentru a-şi lucra pământul. Soluţia, spun autorităţile locale, o reprezintă constituirea ţăranilor într-o cooperativă agricolă.
În comuna clujeană Apahida, prea puţini dintre ţărani mai lucrează pământul. Doar cei care primesc subvenţii de la APIA se mai ocupă de terenurile pe care le au în proprietate. Restul fie le abandonează, fie le lasă pentru păşunat.
Ţăranii spun că tinerii, copiii sau nepoţii lor, sunt plecaţi "cu serviciul" şi nu sunt interesaţi să lucreze pământul. Aşa se face că hotarul e nelucrat. "Îl păşună oile că noi nu avem bani să-l lucrăm şi suntem şi bătrâni, bolnavi", recunoaşte un ţăran.
"Ăla de pe deal nu rentează, am lucrat doar din ăsta care e lânga Valea Someşului", spune un altul. "Îl lucrez pe ăsta de aici, în Râtul Satului cum se zice, ăsta nu l-am abandonat. Cel de sus l-am abandonat, pentru că nu am cum să valorific producţia", completează un al apahidean.
Primarul comunei spune că a încercat să găsească o soluţie şi că oamenii au făcut deja primii paşi pentru înfiinţarea unei cooperative agricole. Până atunci însă, producţia agricolă scade în fiecare an.
"În momentul de faţă aproximativ 20% din suprafaţă nu este lucrată, aproximativ 40 % este transformată în pajişti temporare. Se vede în piaţă, pentru că producţiile de legume sunt destul de mici, având în vedere că şi aici sunt terenuri nelucrate", explică primarul Grigore Fati.
În judeţul Cluj, sunt aproximativ 170.000 de hectare de teren arabil. Circa 3