Ministrul mediului din Germania a anunţat că intenţionează să îngheţe subvenţiile acordate producătorilor de energie din surse regenerabile la actualele niveluri.
Guvernul condus de cancelarul Angela Merkel încearcă să prevină astfel dezlănţuirea unei furtuni politice legate de trecerea Germaniei de la energie nucleară la energie "verde" şi să împiedice creşterea preţului plătit de populaţie pentru curentul electric.
Ministrul mediului Peter Altmaier a propus ca subvenţiile să fie îngheţate până la sfârşitul anului 2014, după care creşterea acestora ar urma să fie limitată la 2,5% pe an. Legislaţia, care ar putea intra în vigoare în august, va permite operatorilor reţelelor de electricitate să reducă plăţile făcute către noile centrale electrice pentru alimentarea reţelei naţionale, scrie The Wall Street Journal. În felul acesta guvernul forţează industria să-şi asume un cost mai mare pentru tranziţia Germaniei spre energie alternativă.
Merkel a primit sprijinul populaţiei după dezastrul nuclear de la centrala japoneză Fukushima din primăvara anului 2011 pentru închiderea mai multor centrale atomice şi stabilirea unui termen limită pentru renunţarea în totalitate la energia nucleară.
Accelerarea bruscă spre energie alternativă - "revoluţia energetică a lui Merkel" - este finanţată în parte prin creşterea facturilor la energie primite de populaţie.
Taxarea suplimentară a fost introdusă în 1998 de coaliţia formată din social-democraţi şi verzi. Dar din ianuarie, suprataxa s-a majorat de la 3,6 eurocenţi pe kilowatt-oră la 5,3 eurocenţi.
Dar pentru că în toamnă vor fi organizate alegeri naţionale, coaliţia creştin-democrată a lui Merkel şi democraţii liberi, organizaţie politică orientată spre business, se tem că planurile guvernului vor întâmpina rezistenţa populaţiei dacă aceasta este forţată să plătească în continuare pent