Toate urgențele la care se deplasează mașinile Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Neamț vor fi decontate, de la 1 martie, de către Ministerul Sănătății.
Până acum, acestea erau decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate, la o sumă care nu acoperea toate cheltuielile făcute de echipajele ambulanțelor cu tratarea bolnavilor. Conform noului contract-cadru de acordare a asistenței medicale, din bugetul caselor de asigurări nu se vor mai deconta decât consultațiile de urgență la domiciliu și transporturile nemedicalizate, servicile medicale acordate în cadrul urgențelor fiind decontate din bugetul Ministerului Sănătății. Acest lucru ar putea duce la micșorarea timpului de intervenție și la o îmbunătățire a calității actului medical, pentru care vor fi alocate mai multe fonduri. “Este un lucru normal să se întâmple așa, pentru că, în primul rând, oamenii trebuie să înțeleagă ce este o urgență. Nu poți suna la ambulanță pentru o simplă durere de cap. Urgență reprezintă o intervenție în cazul unor bolnavi nedeplasabili care au nevoie de îngrijiri medicale, pacienți în stare critică, indiferent că sunt asigurați sau nu. Pentru aceștia trebuie să existe un fond separat, pentru că sunt intervenții costisitoare, care nu sunt acoperite de asigurările de sănătate“, a declarat medicul Letiția Damoc, managerul SJA.
Toate urgențele la care se deplasează mașinile Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Neamț vor fi decontate, de la 1 martie, de către Ministerul Sănătății.
Până acum, acestea erau decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate, la o sumă care nu acoperea toate cheltuielile făcute de echipajele ambulanțelor cu tratarea bolnavilor. Conform noului contract-cadru de acordare a asistenței medicale, din bugetul caselor de asigurări nu se vor mai deconta decât consultațiile de urgență la domiciliu și transporturile nemed