Executivul a aprobat miercuri strategia de listare pe bursă a unui pachet de acţiuni de 15% din capitalul social al Complexului Energetic Oltenia, companie de stat care asigură peste 30% din producţia de energie electrică din România, având o putere instalată existentă de 3.570MW, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.
Prin vânzarea unui pachet de acţiuni nou emise se urmăreşte, printre altele, atragerea a circa 150 de milioane de euro necesare continuării în perioada 2013-2014 a unui program de investiţii ce vizează reabilitarea, modernizarea şi extinderea complexului.
"Obiectivele de investiţii importante din programul de investiţii al CE Oltenia pe perioada 2013-2018 au o valoare de circa 1,2 miliarde de euro şi vizează realizarea unui grup energetic nou de minimum 500 MW la Electrocentrale Rovinari, reabilitarea blocului energetic nr. 3 la Electrocentrale Turceni şi reabilitarea şi desulfurarea blocului energetic nr. 5 la Electrocentrale Rovinari. Societatea nu are asigurat întregul pachet de finanţare pentru realizarea proiectelor de investiţii menţionate, identificând un deficit de circa 396 de milioane de euro pentru finanţarea acestora, din care, într-o primă fază (2013-2014), societatea are nevoie de circa 150 de milioane de euro", se arată în documentul citat.
"La scurt timp" după listarea acţiunilor, guvernul va lansa şi licitaţia de privatizare a companiei, respectiv vânzarea a încă 50% din acţiunile statului unui investitor strategic. Potrivit scrisorii de intenţie înaintate de Guvern consiliului de administraţie al Fondului Monetar Internaţional (FMI), pachetul majoritar de acţiuni al CE Oltenia ar urma să fie vândut în acest an.
"Privatizarea este esenţială datorită volumului mare de investiţii de care are nevoie şi al rolului critic pe care îl joacă aceasta în securitatea energetică a României", se preciz