Acordul semnat astăzi de Ministerul Educației împreună cu federațiile sindicale din învățământ și reprezentanții asociațiilor de părinți nu aduce nimic nou în privința organizării clasei pregătitoare, deși se menționează că părinții vor fi consultați până la 31 martie, pentru a decide dacă vor ca micuții lor să învețe la grădiniță sau la școală.
La o scurtă analiză a documentului semnat, astăzi, la sediu ministerului Educației, reiese că actualii guvernanți nu au făcut decât să păstreze, în proporție de 90%, măsurile create de fostul ministru, Daniel Funeriu.
Singurul element de noutate este așa-numita „consultare a părinților” până la 31 martie, pentru a hotărâ dacă își vor mai ține copiii încă un an la grădiniță sau îi vor înscrie la școală, în grupa pregătitoare. Se menționează totuși că "autorităţile locale şi instituţiile de învăţământ vor coopera în vederea identificării celor mai bune soluţii de asigurare a spaţiilor", însemnând că unii dintre micuții de șase ani vor învăța în puținele grădinițe în care vor exista locuri.
Acordul prevede ca metodologia de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare să se facă până la 31 martie, iar înscrierea în clasa pregătitoare să aibă ca termen luna aprilie.
Întocmai cum propusese și Funeriu, documentul prevede ca micuții de șase ani să fie incluși în învăţământului primar obligatoriu și în anul şcolar 2013-2014. În plus, se arată că, până la 1 septembrie, „vor fi continuate investițiile în vederea soluționării tuturor problemelor legate de mobilier” și că proiectul „Școala după școală” va fi extins în școli, la cerere. La fel ca în varianta fostului ministru, actualii guvernanți, spun că vor „continua procesul de formare a cadrelor didactice care predau la clasa pregătitoare” și că vor „asigura o mai bună înformare publică asupra acestei clase”.
N-AU GĂSIT NIMIC DE REPA