Ce fac liceenii la cursuri e oarecum clar. Învaţă. Dar ce fac ei în pauze? Aprofundează studiul? Pun întrebări suplimentare profesorilor? Se pregătesc pentru ora următoare? Probabil că unii fac asta, dar majoritatea nu.
La Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea“ din Focşani, ca la toate liceele din municipiu, există un regulament de ordine interioară, care, printre altele, stipulează interdicţia de a se fuma în spaţiul şcolii. Pentru elevii teribilişti, regulile există tocmai pentru a fi încălcate astfel că imediat cum se sună de pauză, se adună undeva în spatele şcolii, în apropierea unui container, pentru a se „relaxa“, după cum spun ei, la o ţigară. Este locul preferat de întâlnire al fetelor cu băieţii, evident toţi fumători. Un puşti mai curajos, crezând probabil că sunt o colegă nouă, a vrut să mă prindă în braţe pentru a merge împreună la ţigară. Evident i-am refuzat invitaţia însă m-a amuzat şi surprins totodată maniera în care băieţii reuşesc să se apropie de colegele lor. În acel loc, ferit de privirile „indiscrete“ ale profesorilor, elevii se pot simţi în largul lor, pot vorbi cum vor ei, dar mai ales, mai pot scăpa câte o înjurătură prin care le demonstrează colegilor cât sunt ei de „cool“.
Liceenii spun că nu pot rezista acestui viciu, ba chiar unii afirmă că sunt dependenţi de tutun. „Fumez de la 8 ani, sunt dependent. Chiar dacă se dau amenzi, nu îmi pasă”, spunea unul dintre elevi. Adolescenţii consi-deră că de vreme ce părinţii le permit acest viciu, şcoala nu ar trebui să se opună.
Şi toaleta este loc de fumat, dar şi unul unde se face schimb de informaţii mondene.
Fumatul nu este însă singura plăcere a tinerilor. Cum iarna a fost ge-neroasă în zăpadă, era să fiu prinsă în mijlocul „bulgărelii“ lor. Cei mai mulţi dintre adolescenţi profită însă de cele 10 minute de pauză nu pentru a se juca în zăpadă, ci pentru a a