Romania ocupa locul 42 in clasamentul despre libertatea presei in 2013 al organizatiei Reporteri fara Frontiere. Anul trecut, tara noastra a ocupat locul 47. Pentru a treia oara, consecutiv, Finlanda s-a remarcat ca statul unde libertatea presei este cea mai respectata. Pe locul doi, la acelasi capitol, se afla Olanda, iar pe trei, Norvegia. La polul opus, Eritrea, Coreea de Nord si Turkmenistan sunt tarile unde libertatea mass-media este in pericol. “Venirea la Putere a noului presedinte nord-coreean, Kim Jong-un, nu a avut niciun impact pozitiv asupra libertatii presei din aceasta tara”, se arata in Press Freedom Index 2013.
Siria, Mexic, Pakistan, Somalia raman tarile unde cei mai multi jurnalisti si-au pierdut viata in ultimul an. Totodata, tensiunile din Mali au coborat pe pozitia 99 acest stat in clasamentul Reporteri fara Frontiere. Japonia a coborat si ea in clasament pe locul 53, din cauza lipsei de transparenta cu care presa din aceasta tara a tratat subiectul legat de dezastrul de la centrala nucleara Fukuhima. La polul opus, in pofida cenzurii militare, presa din Israel “se bucura de libertate de exprimare reala”, potrivit raportului Reporteri fara Frontiere.
Clasamentul libertatii presei Reporteri fara Frontiere 2013 poate fi citit aici.
Romania ocupa locul 42 in clasamentul despre libertatea presei in 2013 al organizatiei Reporteri fara Frontiere. Anul trecut, tara noastra a ocupat locul 47. Pentru a treia oara, consecutiv, Finlanda s-a remarcat ca statul unde libertatea presei este cea mai respectata. Pe locul doi, la acelasi capitol, se afla Olanda, iar pe trei, Norvegia. La polul opus, Eritrea, Coreea de Nord si Turkmenistan sunt tarile unde libertatea mass-media este in pericol. “Venirea la Putere a noului presedinte nord-coreean, Kim Jong-un, nu a avut niciun impact pozitiv asupra libertatii presei din aceasta