Preţurile releglementate pentru energia termică livrată în 2013 vor creşte pentru centralele de cogenerare care utilizează gaze naturale şi se vor reduce la cele care funcţionează pe bază de cărbune, a anunţat ieri Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).
În mod surprinzător, această nouă scumpire vine ca urmare a faptului că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a impus în luna septembrie 2012 o scumpire cu 5% a preţului la gazele naturale livrate populaţiei. Or, populaţia şi centralele care folosesc gaze naturale folosesc un coş comun, separat de industrie, unde scumpirea a fost de 10%. Astfel, centralele electro-termice (CET) din marile oraşe au acumulat costuri suplimentare pe care trebuie să le recupereze pentru a nu fi arătate cu degetul drept "găuri negre".
De la Ana la Caiafa
Culmea este că majorarea preţului la gaze este un lung lanţ al slăbiciunilor: Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România, a justificat necesitatea scumpirii cu faptul că furnizorii de gaze au de recuperat bani de la stat deoarece ANRE nu a aplicat formula de calcul. Problema e că la vizita anterioară, cea din aprilie 2012, această epopee a gazelor nu apărea în precedenta scrisoare de intenţie, în vreme ce o ordonanţă de urgenţă menţiona că pretul gazelor pentru populaţie e îngheţat până la 1 aprilie 2013.
Autorităţile, la rândul lor, promiteau în toamnă că scumpirea nu va duce la majorări de preţ pentru căldură. Preţul gigacaloriei în Bucureşti nu va creşte ca urmare a majorării preţului la gazele naturale cu 5% din septembrie, declara acum câteva luni Rodin Traicu, secretar de stat în ministerul Economiei. "În privinţa preţului la gigacalorie, acesta nu va fi afectat", a afirmat oficialul. Traicu spunea că în vara anului trecut Elcen a produs mai multă energie decât realiza de obicei, ca urmare a secetei, astfel că a realizat venitur