Contractul colectiv de muncă în CEO nu era chiar colectiv. Drepturile liderilor de sindicat erau negociate separat faţă de ceilalţi salariaţi din minerit şi energie, aceștia făcând parte dintr-o categorie privilegiată. Aseară, negocierile erau încă în desfăşurare, urmând ca astăzi, după toate probabilităţile, contractul colectiv de muncă pe 2013 să fie semnat.
Astfel, negocierile aflate pe final s-au purtat în ultimele două zile fără a se mai face diferenţe între o categorie sau alta de angajaţi. Una dintre schimbările care vor figura în contractul colectiv de muncă pe 2013 este că şefii organizaţiilor sindicale (ca de altfel orice angajat al CEO) nu mai au voie să fie asociaţi, acţionari sau administratori la o altă firmă.
Fără drepturi „de grup”
Şeful Resurselor Umane din CEO, Ion Răuţ, a precizat că negocierea va conduce la alinierea drepturilor liderilor de sindicat cu al salariaţilor: „Vor exista drepturi şi obligaţii reciproce într-un singur capitol. Nu se va mai accepta acordarea unor drepturi liderilor sau organizaţiilor sindicale, negociate în mod separat. Aceste drepturi de grup, nu colective, cum erau negociate pentru liderii de sindicat, se discută în acelaşi capitol care priveşte toate drepturile şi obligaţiile în CEO”, a declarat Ion Răuţ.
Liderul, egal cu cel pe care acesta-l reprezintă
Pe de altă parte, „imperiul” financiar menţinut şi alimentat ani de zile pentru sindicate a căzut, pentru că o mare parte din facilităţile de care se bucurau cu preponderenţă liderii de sindicat, au dispărut: este vorba, printre altele, de telefoanele şi abonamentele telefonice plătite din cota de 6,5 la mie din fondul de salarii al companiei, acordată sindicatelor până în acest an, de maşinile (şi combustibilul aferent) puse la dispoziţie sau de clasele de salarizare acordate fără număr, la care nu aveau acces alţi muncitori, deşi me