Procesul de aprobare a Legii bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pe 2013 a intrat în linie dreaptă. Guvernul a avizat cele două proiecte de lege şi le-a transmis către Parlament pentru dezbatere şi avizare. Până la finele săptămânii trecute, parlamentarii au putut depune amendamente.
Circa 8000 de amendamente. Proiecte strategice, dispute politice sau mult zgomot pentru nimic. Ca în fiecare an, votul proiectului de lege privind bugetul de stat se negociază în amendamente. Procesul de aprobare a proiectelor de lege privind bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale pe 2013 a intrat în linie dreaptă.
Mai întâi, Guvernul a avizat cele două proiecte de lege, după care le-a trimis către Parlament pentru dezbatere şi aprobare. Până atunci însă, cele două proiecte de lege vor trece prin filtrul parlamentarilor, care vor avea posibilitatea de a face amendamente. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că parlamentarii au la dispoziţie săptămâna în curs pentru a depune amendamente. După această etapă, săptămâna viitoare, în zilele de luni, marţi şi miercuri vor fi făcute audierile în comisiile de specialitate pentru fiecare minister în parte, iar începând de joi şi până luni, 4 februarie, inclusiv, cele două proiecte de lege vor fi dezbătute în comisiile comune de Buget-Finanţe.
În etapa finală, potrivit programului agreat de Birourile Permanente reunite ale celor două Camere, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pe 2013 vor fi dezbătute în plen, marţi, 5 februarie, la ora 9.00.
În total, se estimează că amendamentele vor ajunge la cifra de 8000. Cele mai multe amendamente sunt legate de refacerea unor şcoli, grădiniţe şi spitale, de modernizarea unor reţele de apă şi canalizare şi de reabilitarea unor drumuri.
În linii mari, fieca